Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Νέα έρευνα: Συλλογικά στρεσογόνα συμβάντα.


Έχουμε δει κατά καιρούς γεγονότα που επηρεάζουν συλλογικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ανθρώπων, ειδικά όταν αυτά τα γεγονότα έχουν σχέση με μεγάλης κλίμακας φυσικές καταστροφές όπως οι τυφώνες και τα ακραία φυσικά φαινόμενα, οι σεισμοί μεγάλης κλίμακας, πόλεμοι, κρίσεις υγειονομικού ή οικονομικού χαρακτήρα κ.α.

Όποιο από όλα αυτά τα γεγονότα και να συμβεί, πέρα από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και των υλικών καταστροφών, που είναι τα άμεσα αποτελέσματα, υπάρχουν και τα έμμεσα αποτελέσματα που επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των ανθρώπων. Τέτοιου είδους γεγονότα τα αντιμετωπίζει κάθε χώρα, ανάλογα με την υποδομή που διαθέτει, με διαφορετικό τρόπο.

Η Πολιτεία θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμη για τέτοιου είδους γεγονότα ώστε να είναι σε θέση να προστατεύει τους πολίτες και να προσφέρει όλα όσα χρειάζονται για να ελαττωθούν οι επιπτώσεις των συλλογικών στρεσογόνων αποτελεσμάτων που καταδεικνύει συγκεκριμένη μελέτη, η οποία αναφέρει ότι όλα αυτά τα «συλλογικά στρεσογόνα συμβάντα», επιφέρουν αλλαγές στις προσωπικότητες των ανθρώπων, όπως αυτό αναφέρεται στην νέα αμερικανο-γαλλική επιστημονική έρευνα.

«Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αντζελίνα Σούτιν του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό "PLoS One", ανέλυσαν αξιολογήσεις της προσωπικότητας 7.109 ανθρώπων άνω των 18 ετών και ιδιαίτερα των πέντε βασικών παραγόντων της: νευρωτισμός, εξωστρέφεια, διαθεσιμότητα για νέες εμπειρίες, φιλικότητα, ευσυνειδησία.»

Σε άλλο σημείο η έρευνα αναφέρει ότι: «Η αλλαγή ήταν πιο αισθητή στους νεαρούς ενήλικες που εμφάνισαν σημάδια μικρότερης ωριμότητας, με τη μορφή αυξημένου νευρωτισμού και μειωμένης φιλικότητας και ευσυνειδησίας (στους κάτω των 30 ετών η μείωση της ευσυνειδησίας εν μέσω πανδημίας υπολογίστηκε ότι ήταν ισοδύναμη με δύο δεκαετίες φυσιολογικής αλλαγής)» όπως αναφέρουν οι ερευνητές,

«Η προσωπικότητα των νέων ενηλίκων είναι αυτή που άλλαξε περισσότερο, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο δύσθυμοι και επιρρεπείς στο στρες, λιγότερο συνεργάσιμοι και αξιόπιστοι, λιγότερο συγκρατημένοι και υπεύθυνοι".» συμπέραναν ότι «αν αυτές οι αλλαγές στους νεότερους αποδειχθούν πιο μόνιμες και όχι πρόσκαιρες, τότε αποδεικνύεται ότι σημαντικά γεγονότα που προκαλούν στρες σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, μπορούν όντως να επηρεάσουν - έστω σε ένα μικρό βαθμό - την πορεία της προσωπικότητας ενός ανθρώπου.»

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η χώρα μας δεν ήταν ποτέ έτοιμη να αντιμετωπίσει ούτε τα άμεσα προβλήματα που δημιουργούνται από τέτοιου είδους συμβάντα, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσει τα έμμεσα που αναφέρει η έρευνα.

Ο τρόπος αντιμετώπισης των κυβερνήσεων της χώρας μας, όποτε συνέβησαν αντίστοιχης κλίμακας γεγονότα, έχει αποδείξει την ανικανότητα τους να προστατέψουν τους Έλληνες Πολίτες.

Οι χειρισμοί σε «καθεστώς πανικού», μόνο ασφάλεια δεν μπορουν να προσφέρουν στους πολίτες, οι οποίοι περιμένουν από την εκάστοτε κυβέρνηση να τους παρέχει την ανάλογη αρωγή, την μέριμνα και να είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε είδους «συλλογικά στρεσογόνα συμβάντα» (όπως π.χ. ο αποκλεισμός χιλιάδων οδηγών στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ κ.λ.π.).

Όλη αυτή η μέριμνα, που είναι απαραίτητο να υπάρχει σε μία πραγματική Πολιτεία, σαφώς και θα είχε μια τελείως διαφορετική διαδρομή αντιμετώπισης τέτοιων γεγονότων, διότι η Πολιτεία είναι το δημιούργημα των ίδιων των Πολιτών και είναι αυτονόητο ότι ως επίκεντρο έχει πάντα τους πολίτες που είναι αναπόσπαστο μέρος της.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, που γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί η ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ώστε όλοι οι Έλληνες Πολίτες να νιώθουν την ασφάλεια που τους παρέχει η Πολιτεία τους, να νοήσουν ότι η Πολιτεία είναι δική τους και ότι οι ίδιοι είναι ένα αναπόσπαστο κύτταρό της που ζει και βιώνει με ευδαιμονία, με ισότητα, αξίες αρχές και νόμους.

Ο στόχος και σκοπός της ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ είναι να δημιουργήσει αυτήν την ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, μαζί με όλους τους Έλληνες Πολίτες, ώστε να βιώνουν όλοι μαζί τα αποτελέσματα των επιλογών τους.

ΔΥΝΑΜΗ ΦΩΣ 

Βασιλειάδης Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου